-

Mülteci Kadınlar İhtiyaç Sahiplerinin Yemeğini Pişirecek

18/01/2018 Paylaş:   

Ülkelerindeki savaş ve çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınanlara birçok konuda destek olan, eğitim veren Türk Kızılayı, bu defa mülteci kadınların da aralarında bulunduğu kursiyerlere aşçılık eğitim vermeye başladı. Eğitimi tamamlayanlar Kızılay’ın aşevlerinde de çalışabilecek.
 
Türk Kızılayı Ankara Şubesi’nin hayata geçirdiği aşçılık okulunda Suriye, Irak ve Afganistanlı kadınlara da eğitim veriliyor. Günde 8 saat teorik ve pratik eğitimin verileceği kurs sayesinde yüzlerce profesyonel aşçı yetiştirmeyi planlayan Türk Kızılayı, eğitimleri 2 yıl boyunca sürdürecek. Kursu başarıyla bitirenler lüks otel ve restoranlarda iş bulabilecek yeterlilikte olacak. Kursiyerlerden bazıları ise Kızılay aşevlerinin mutfağında istihdam edilecek.
 
Konuyla ilgili bilgi veren Şube Başkanı Ahmet Hizanlıoğlu, “Ülke geneline yayılmış mevcut aş ocaklarımız günde 20 milyon kap yemekle vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Önümüzdeki dönemde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın 69 aşevini de Kızılay’a devretme gibi bir düşüncesi var. Bunu da dikkate aldığımızda Kızılay’ın mevcutta var olan aşçı ihtiyacı önümüzdeki süreçte daha yoğunlaşacak. Hem Kızılay’ın kendi ihtiyaçlarına yönelik aşçı yetiştirebilmek hem de bu alanda bir istihdam sağlayabilmek amacıyla aşçı yetiştirebilmek için aşçılık okulu kuruldu” dedi. Hizanlıoğlu, Kızılay’ın gelecek dönemde aşçı yetiştirmede öncü olabileceğini de vurguladı.
 
Çankaya'nın mutfağından Kızılay aşçılık okuluna
 
Kızılay aşçılık okulunun eğitmeni ise Çankaya Köşkü'nün mutfağında çok sayıda devlet adamının ağırlamasında hizmet veren aşçı Nilgün Ulaşır oldu. Ulaşır, Türk kadınlarına hem de Türkiye'de yaşayan sığınmacı kadınlara dünya mutfağının lezzetlerini ve bir yemek masasında olması gerekenleri aktarıyor.
 
“Mutfağımızı kurmak aylarımızı aldı. Büyük bir titizlikle mutfak kuruldu. Aşçılık mesleği ağır meslek, her yerde verilemez. Güvenlik de bu meslekte çok önemlidir. Burada hem eğitim veriyor hem de uygulama yapıyoruz” diyen Ulaşır, mesleğe yeni profesyoneller kazandıracak olmaktan gurur duyduğunu ifade etti.
 
Suriye'deki iç savaştan kaçarak ailesiyle birlikte Türkiye'ye sığınan 28 yaşındaki Nema Çolak ise, “Türk yemeklerini yapmayı seviyorum. Kursta öğrendiklerimi evde uyguluyorum ancak kendi baharatlarımızı da kullanarak yapıyorum” dedi.