Türk Kızılay'ın 156 yıllık birikimi ve saha tecrübesini gençlere aktarmak amacıyla kurulan Genç Kızılay Akademi'nin tanıtım programı Rami Kütüphanesi’nde düzenlendi. Programda konuşan Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, “Biz bugün insani yardım ulaştırmak için mücadele ettiğimiz bir ortamdayız, tam da bu nedenle Genç Kızılay Akademi uzmanlık eğitimlerimiz insani diplomasi alanına odaklanıyor olacak” dedi.
156 yıldır insani yardım alanında ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren Türk Kızılay, genç gönüllülerin bilgi birikimini artırmak üzere Genç Kızılay Akademi’yi hayata geçiriyor. Türk Kızılay bünyesinde 200 bini aşkın genç gönüllüye sahip Genç Kızılay’ın yürüttüğü çalışma kapsamında katılımcılar, insani yardım, afet ve acil durum ile gönüllülük konularında uzman isimlerden eğitim alarak profesyonel anlamda desteklenecek.
“Geleceğin Kızılaycıları için uzmanlık eğitimi”
Rami Kütüphanesi’nde gerçekleşen lansmanla tanıtılan Genç Kızılay Akademi programında konuşan Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Kızılay’ın gönüllülük temelinde yükselen bir toplum hareketi olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Gönüllüler olmadan, gençler olmadan, kadın teşkilatımız olmadan, engelsiz birimimiz, şubelerimiz, bağışçılarımız olmadan bizlerin hiçbir şey yapması mümkün değil. Stratejik planımıza baktığımız zaman da en temel hedef ayakları üzerinde durabilen, afetlere dirençli güçlü bir toplumun inşası için çalışmak. O dirençliliği arttırmanın en önemli yolu da eğitim. Kızılay olarak biz bu eğitimleri toplum eğitimleri şeklinde her zaman veriyoruz. 2025 yılından itibaren de artık bu sayıları milyonlarla ifade edeceğimiz eğitimlere hazırlanıyoruz. Genç Kızılay Akademi’yle ise geleceğin Kızılaycılarını, insani yardım profesyonellerini yetiştirmeyi hedefliyoruz yani uzmanlık eğitimi veriyoruz.”
“İnsani yardım ulaştırmak için mücadele ediyoruz”
Genç Kızılay Akademi’nin ilk eğitiminin insani diplomasi alanında verileceğini anlatan Yılmaz, “Dokuz haftalık bu eğitimde insani diplomasinin hangi alanlarda, hangi argümanlarla ne şekilde kullanıldığını öğreneceğiz; çünkü bugün bulunduğumuz dünyaya baktığımızda maalesef Kızılay Kızılhaç Hareketi’nin Cenevre Sözleşmeleri’ni takiben hedeflediği amaç neydi? İnsanlar devletler savaşabilirler ama savaş durumunda bile belli etik ilkelere uymaları gerekir. Biz devletler olarak bu anlaşmalara imza atıyoruz ve bütün insani yardımın sivillere ulaşmasını hedefliyoruz ancak bugün yaşadığımız dünyada belki dünya tarihinde hiç görmediğimiz kadar insancıl hukuk ilkeleri baş aşağı edilmiş durumda. Bırakın savaş bölgesine sağlık hizmeti götürmeyi, kapalı bir hapishane haline gelen Gazze‘deki bir bebeğe ulaşmakta zorlanıyoruz. Biz bugün insani yardım ulaştırmak için mücadele ettiğimiz bir ortamdayız dolayısıyla tam da bu nedenle Genç Kızılay Akademi uzmanlık eğitimlerimiz dokuz hafta boyunca insani diplomasi alanına odaklanıyor olacak.”
“İyiliğin geleceğini inşa etmede rol oynayacak”
Programda konuşan Genç Kızılay Başkanı Ömer Faruk Çalışkan ise 2017 yılından bu yana genç gönüllülerle iyiliği yaymak için çalıştıklarını anlatarak “Genç Kızılay bugüne dek bize okul oldu, milletçe yaşadığımız zorluklar sınav oldu, bir yetimin yüzündeki tebessüm mutluluğumuz oldu. Şimdi tahsil seviyemizi yükseltecek milletimizin ve insanlığın karşılaşabileceği tüm felaketlere karşı direncimizi artıracak, mutluluğumuzu paylaşacağımız bir mektebimiz var. Genç Kızılay Akademi, gençlerimizin ve gönüllülerimizin iyiliğin geleceğini inşa etmesinde önemli bir rol oynayacak” diye konuştu.
Program, Prof. Dr. Yılmaz ve Çalışkan’ın yanı sıra Türk Kızılay Afet Yönetimi ve İklim Değişikliği Müdürü Doç. Dr. Kurtuluş Açıksarı’nın genç gönüllülerle söyleşisiyle tamamlandı.