Kurumsal Haberler

Türk Kızılay’dan 75’inci Yılında Kore Savaşı Hafızası Sergisi

27/05/2025 PAYLAŞ:   

Kore Savaşı’nın 75. yılında, savaşın izlerini taşıyan “Kore Savaşı Hafızası” sergisi, Türk Kızılay ev sahipliğinde Ankara’da kapılarını açtı. Açılış programında konuşan Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, “Kore’de savaşın ortasında doğan bir kardeşliğin bugün burada bir barış mirasına dönüşmesini görmek bizlere umut veriyor” dedi.

Türk Kızılay ev sahipliğinde, belgesel yapımcısı ve Kore Savaşı İyi Niyet Elçisi Sacit Altun’un katkılarıyla hazırlanan “Kore Savaşı Hafızası” sergisi, Türk askerinin 1950 yılında Hatay’ın İskenderun Limanı’ndan yola çıkmasıyla başlayan tarihi yolculuğu, arşiv fotoğrafları, belgeler, esir mektupları, günlükler ve döneme ait objelerle günümüze taşıyor.
Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Güney Kore Büyükelçisi Yeondoo Jeong, Kızılay Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Sarılar, Ömer Faruk Çalışkan, Semra Tozaraydın’ın yanı sıra çok sayıda bürokrat ve yabancı misyon temsilcisinin katılımıyla kapılarını açan sergi, Türk Kızılay’ın Kore Savaşı’nda oynadığı insani role de ışık tutuyor.
Kore Savaşı kapsamında 1951 ve 1953 yıllarında yapılan esir mübadelesi görüşmelerine ikişer delege yollayarak esir düşen askerlerin teslim alınmasında önemli görevler üstlenen Türk Kızılay, cephede hastalanan ve yaralanan askerlerin tedavi ve nakil süreçlerinde görev almıştı. Kızılay, Kore Savaşı’nda yetim kalan çocuklar için Türk askerinin Suwon kentinde kurduğu Ankara Okulu’nun de düzenli destekçisi oldu.

"Depremde Kore halkını yanı başımızda gördük"
Renda Köşkü’ndeki açılış programında konuşan Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, serginin aynı zamanda iki halk arasında kurulan sarsılmaz dostluğun da göstergesi olduğuna değinerek şöyle konuştu:  “Aradan geçen 75 yıl, bu kardeşliği eksiltmedi, hatta artırdı. 6 Şubat depremlerinde Kore Kızılhaç’ını ve Kore halkını tam yanı başımızda gördük. Kore halkı hala yardımlarını deprem bölgesinde yapmaya devam ediyor. Biz bugün Kore halkıyla beraber yeni projelerin, iş birliklerinin temelini atıyoruz. Bugün burada gezeceğimiz anlamlı sergi, bizden bir sonraki nesle de bu dostluğumuzu taşımak üzere çok büyük bir öneme sahip. Barışa duyulan ihtiyaç dün olduğu kadar bugün de insanlığın ortak çağrısı. Türk Kızılay olarak barışın, kardeşliğin ve insan onurunun korunması için dün olduğu gibi bugün de kararlılıkla çalışıyoruz. Kore’de savaşın ortasında doğan bir kardeşliğin bugün burada bir barış mirasına dönüşmesini görmek bizlere umut veriyor.”

“Türkiye’nin asil fedakarlığını unutamayız”
Programda konuşan Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Yeondoo Jeong ise “Kore Savaşı, Kore halkında derin yaralar bıraktı ama aynı zamanda bize kardeş ülkemiz Türkiye'nin asla unutamayacağımız asil fedakarlığını hatırlattı. 1950-1953 yılları arasında tam 21 bin 212 genç Türk, uzak Kore Yarımadası'nda özgürlük ve barış için savaştı ve bunların yaklaşık bini asil fedakarlıklarda bulundu. Cesaretleri ve fedakarlıkları, bugün Kore Cumhuriyeti'nin özgürlüğü ve refahının temellerini attı. Mirasları, Busan'daki BM Anıt Mezarlığı'na defnedilen 462 kahraman aracılığıyla bugün de yaşamaya devam ediyor. Üstelik Türkiye, Kore Savaşı sırasında sadece savaş meydanlarında fedakarlığını göstermekle kalmamış, aynı zamanda savaş sonrası yetim kalmış çocuklara sahip çıkarak insani dayanışma göstermiştir" diye konuştu.

Kore Savaşı Hakkında
Kore Savaşı, 25 Haziran 1950'de Kuzey Kore'nin Güney Kore'yi işgal etmesi üzerine başladı. Çin ve Sovyetler Birliği Kuzey Kore'ye, ABD önderliğindeki Birleşmiş Milletler (BM) de Güney Kore'ye savaş boyunca destek verdi. BM Güvenlik Konseyi’nin, BM güçlerini, Kuzey Kore işgalini sonlandırmak için Kore'ye göndermeye onay vermesi üzerine Türkiye de BM tarafında savaşa katılma kararı aldı.
Kore Savaşı’na Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasındaki 1. Türk Tugayı ile katılan Türkiye, asker sayısı bakımından Kore Savaşı’na katılan 16 ülke arasında 4’üncü sırada yer aldı. Türk Tugayı, Kore Savaşı Hafızasında, General Mac Arthur tarafından kendilerine verilen Kutup Yıldızı kod adıyla tanındı. 
Kore Gazi Bakanlığı verilerine göre, 1950-1953 yılları arasında süren Kore Savaşı’nda Türkiye 900'ü aşkın şehit vererek en çok kayıp yaşayan üçüncü ülke oldu. Esir düşen 244 Türk askeri ise sağ salim yurda döndü. 27 Temmuz 1953’te imzalanan “Ateşkes Anlaşması”yla çatışmalar son bulsa da, hâlâ resmi bir barış anlaşması imzalanmadı.