Yeni Koronavirüs (COVID-19)

Yeni Koronavirüs (COVID-19), solunum yolları enfeksiyonuna yol açan bir virüstür. İlk olarak 2019 yılı aralık ayında Çin’de ortaya çıkmıştır ve dünyanın pek çok ülkesine yayılmıştır. Ateş, öksürük ve nefes darlığı en yaygın görülen belirtilerdir. Hastaların çoğu tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir ancak bazı kişilerde zatürre ve nefes almada zorluk gibi ciddi durumlar gelişebilir. Güncel bilgiler için www.saglik.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yeni Koronavirüs (COVID-19) hakkında Kızılay'ın hazırladığı YÖK ve MEB bilgilendirme içerikleri için tıklayınız

Korona Dayanışma Projemize destek veren şirketlerimize teşekkür ederiz, Bu Hilal Sizinle Var.


Siz de Korona Dayanışma Projemize Bağış Yapmak İster misiniz?

BAĞIŞ YAP

BİLGİLENDİRME DOKÜMANLARI (PDF)

SIK SORULAN SORULAR

Solunum yolları enfeksiyonuna yol açan bir virüstür. İlk olarak Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkmıştır ve Dünya’nın pek çok ülkesine yayılmıştır.

Enfekte olan herkes belirti göstermeyebilir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı en yaygın görülen belirtilerdir. Bazı hastalarda ağrı ve sızı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabilir. Hastaların çoğu hastanede tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir, ancak bazı kişilerde zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Virüs vücuda alındıktan sonra 2-14 içerisinde belirtiler ortaya çıkar. Bazı kişiler virüs bulaştığı halde hiçbir belirti göstermeyebilir.

Yeni Koronavirüs yaşlı kişileri veya yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları gibi altta yatan hastalıkları olanları daha fazla etkileyebilir.

Hasta bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığı zaman ortama saçılan damlacıkların sağlıklı kişilerin ağzı, burnu veya gözüne temas etmesiyle bulaşır.Hastaların damlacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir.

Yeni koronavirüsün aşısı henüz yoktur, geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

Yeni koronavirüsün tedavisi için geliştirilmiş bir ilaç henüz yoktur, geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Bununla birlikte, etkilenenlerin belirtileri hafifletmeye özen göstermesi gerekir. Ciddi hastalığı olan kişiler hastaneye yatırılmalıdır. Çoğu hasta destekleyici bakım sayesinde iyileşir.

Hayır, antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkilidir. Yeni Koronavirüs bir virüstür ve bu nedenle enfeksiyonu önlemek veya tedavi etmek amacıyla antibiyotikler kullanılmamalıdır.

Koruyucu önlemler virüs ile olası temastan kaçınma, genel hijyen kurallarına uyma ve yeme içme güvenliğine dikkat etmeyi içerir. Günlük hayatınızda uygulayacağınız basit önlemler ile yeni koronavirüs ve diğer solunum yolları enfeksiyonlarından korunabilirsiniz:

  • Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın.
  • Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın, mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın.
  • Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza 3-4 adım mesafe koyun.
  • Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin.
  • Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.
  • Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin.
  • Kıyafetlerinizi 60-90 derecede normal deterjanla yıkayın.
  • Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.
  • Ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa maske takarak sağlık kuruluşuna başvurun.
  • Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın.
  • Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza, burnunuza dokunmayın.
  • Hiçbir kişisel eşyanızı (havlu gibi gündelik eşyaları) ortak kullanmayın.
  • Yurtdışından döndüyseniz ilk 14 günü evde geçirin.
  • Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.

Araştırmalar virüsün bakır yüzeyde 4 saatten, karton yüzeyde 24 saatten az, plastik ve paslanmaz çelik yüzeyde 72 saate kadar yaşayabileceğini göstermiştir. Yüzeyler evde günlük kullanılan deterjanlar ile temizlendiğinde virüs ölür.

Evet, evinizin dışında, başka insanlarla bir arada bulunduğunuz ortamlarda koruyucu maske (tıbbi maske veya bez maske) kullanmalısınız. İnsanlar arasında mesafe kısaldıkça virüsün bulaşma riski arttığından dolayı maske, COVID-19 ile mücadelede elzem bir tedbirdir.

Yüzde 60 ve üzerinde alkol içeren her türlü el temizleyicisi (örneğin el dezenfektanı, kolonya) elinizdeki virüsleri anında yok eder. Antibakteriyel jeller veya alkol yüzdesi daha düşük olan el dezenfektanları virüsleri öldürmez. “Alkol” ile virüs ölümü sadece el temizliğinde geçerlidir. Dezenfektan ve mikrop öldürücülerin çoğu elinizi sıkı bir “su-sabun temizliğinden” daha çok korumaz. Ellerinizi su ve sabunla yıkayamadığınız zamanlarda diğer temizleyici ürünleri kullanınız.

Hayır, köpek ve kedi ile gibi evcil hayvanların enfekte olduğuna veya virüsü yaydığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Bu konuda herhangi bir kanıt bulunmamaktadır, virüsün yaz mevsimi yaşanan ülkelerde görüldüğü bilinmektedir

Virüsü öldüren mucizevi bir besin yoktur. Ancak dengeli ve sağlıklı beslenmek bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmamızı sağlar. Yemeklerinizi iyi pişirin, çiğ sebze ve meyveleri iyi yıkamadan yemeyin. Yemek yemeden önce ve sonra ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin.

Hayır. Düzenli su içmek susuz kalmamanızı garanti eden makul ve yerinde bir tavsiyedir ama sizi virüsten korumaz. Hele hele bu suyu “yüksek ısıda” tutup, ağız ve boğaz mukozasını yakarak yaralamak fayda yerine zarar verebilir.

Yeni Koronavirüs belirtileriniz olduğunu düşünüyorsanız T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Alo 184 Koronavirüs Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz.
Sokağa çıkma yasağı kapsamında yer alıyorsanız (65 yaş üstü, kronik hasta ve 20 yaş altı) ve temel ihtiyaçlarınız ile ilgili soru veya talepleriniz varsa 112, 155 veya 156 no’lu telefonlar ile Vefa Sosyal Destek Grubu’na ulaşabilirsiniz.
Kendinizin veya bir yakınınızın psikososyal destek ihtiyacı olduğunda ilinizde bulunan Psikososyal destek hatlarını arayabilirsiniz. 81 ilin psikososyal destek hat bilgisi için tıklayınız.

Yeni Koronavirüs ile ilgili T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşlarımızı Yeni Koronavirüsü (Covid-19) konusunda bilgilendirmek, yönlendirmek ve yaşanabilecek salgın hastalık ile ilgili riskleri en az seviyeye indirmek ve yayılmasını önlemek amacıyla geliştirilen bir mobil uygulama olan “Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması”nı Google Play Store ve AppStore üzerinden indirebilirsiniz.
Yeni Koronavirüs ile ilgili gelişmeleri doğru bilgi kaynaklarından takip etmek önemlidir. T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün COVID-19 bilgilendirme sayfasına ulaşmak için buraya tıklayınız.