Kurumsal Haberler

Uluslararası Kızılay Kızılhaç Dernekleri Federasyonundan Afet Müdahale Çalışmalarına Tam Destek

06/03/2023 PAYLAŞ:   

6 Şubat tarihinde ülkemizde meydana gelen ve 11 ili etkilen büyük depremim ardından Türk Kızılay, afetzedelere ve  bölgede çalışma yürüten ekiplere yönelik geniş çaplı bir insani yardım çalışması başlattı. Uluslararası Kızılay Kızılhaç Dernekleri Federasyonu da (IFRC) bölgede yürütülen çalışmalara tam destek veriken, başta Federasyon Genel Sekreteri Jagan Chapagain olmak üzere çok sayıda üst düzey temsilci ülkemizi ve deprem bölgesini ziyaret ederek, güçlü desteklerini ifade ettiler.

Tarihin en büyük afetlerinden birini yaşayan Türkiye’nin yaralarını sarmak için, uluslararası insani yardım organizasyonları da harekete geçti. Türk Kızılayın uluslararası yardım çağrısına anında cevap veren Uluslararası Kızılay Kızılhaç Dernekleri Federasyonu da (IFRC) üye ulusal derneklere Türkiye’ye destek olma çağrısında bulunurken, Federasyonun üst düzey yöneticileri de ülkemize ziyaretlerde bulundu.

Depremlerin hemen ertesi günü (IFRC) Avrupa Bölgesi Direktörü Birgitte Bischoff Ebbesen, Ankara’da bulunan Türk Kızılay Afet Operasyon Merkezi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Afetin boyutları ile ilgili detayları oluşturulan kriz masasından alan Ebbesen, yaşanan afetin boyutlarına dikkat çekerek, bölgedeki uzun süreli insani yardım çalışmalarının desteklenmesi için  çağrıda bulundu.  Ebbesen’in ziyareti ile birlikte IFRC Türkiye Ofisi, IFRC Avrupa Bölge Ofisi iş birliğiyle uluslararası yardım çağrısına (APEL) çıkıldı.

Afet Bölgesine Üst Düzey Ziyaret

IFRC Genel Sekreteri ve CEO’su Jagan Chapagain de afet müdahale çalışmalarını yerinde gözlemlemek ve destek vermek için ülkemizi ziyaret etti. Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ve Uluslararası İşler ve Göç Hizmetleri Genel Müdürü Alper Küçük ile Kahramanmaraş’ta meydana gelen Genel Sekreter Chapagain, gerçekleşen depremin sadece Türkiye tarihinin değil dünya tarihinin de en büyük afetlerinden biri olduğunu ifade ederken, bölgede gerçekleştirilen insani yardım çalışmalarına IFRC’nin de elinden gelen tüm desteği vereceğini belirtti.  Bölgedeki insani ihtiyaçların çeşitliliğe dikkat çeken Chapagain, sadece temel ihtiyaç malzemelerinin değil psikososyal desteklerin de önemine vurgu yaptı.

Afet sonrası bölgeye sağlanacak uluslararası insani yardımların planlamasıyla ilgili bir dizi toplantı da Türk Kızılay koordinasyonunda üst düzey temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirildi. IFRC, Kızılaykart, UNDAC ve OCHA ile ortak yürütülen MIRA (Multi-sector Initial Rapid Assessment) ile ilgili süreçlerin tartışıldığı kapsamlı bir çalıştaya Türk Kızılay ev sahipliği yaptı. OCHA öncülüğünde, önde gelen sektör temsilcileri stratejik bir planlama kapsamında bu çalışmada yer aldı.

IFRC’nin yayınladığı destek çağrısı kapsamında insani yardım çalışmalarına sağlanacak fonu artırma hedefiyle IFRC’nin Avrupa’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Natia Lolatze, IFRC Avrupa Bölgesi Direktörü Birgitte Bischoff Ebbesen ile Fransız Kızılhaçı, İngiliz Kızılhaçı ve Hollanda Kızılhaçı temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Afet müdahalesindeki son durum ve ileride gereksinim duyulacak ihtiyaçlara ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantının ardından katılımcıların, afet bölgesini ziyaret ederek yerinde gözlem yapması planlanıyor.