Soma’daki maden ocağında meydana gelen kazanın ardından acil harekete geçen Türk Kızılayı, gönüllüleriyle birlikte acıları paylaşıyor. Bölgedeki çalışmalar aralıksız sürüyor
Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, afet müdahale ekibi ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan 53 personel ile Şube Başkanlıklarından ve gönüllülerden oluşan 100 kişi ve toplamda 153 kişilik ekiple alanda görev yapıyor. Türk Kızılayı ekipleri bölgedeki madenci yakınları ile görev yapan arama kurtarma, sağlık ekipleri ve güvenlik görevlilerinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.
Yardımlar 7/24 sürüyor
284 kişinin hayatını kaybettiği Soma’da yaşanan kazanın ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarını aralıksız sürdüren Türk Kızılayı, 1 adet mobil mutfak, 2 adet öncü araç, 2 adet ikram aracı ve 3 adet kamyonet, 2 adet TIR, 1 adet kamyon olmak üzere toplam 11 adet araçla bölgedeki ihtiyaçları karşılıyor. Kızılay ekibi tarafından alanda kurulan 17 genel hizmet çadırında kumanya, sıcak yemek, bisküvi, poğaça, su, meyve suyu, kek, çorba, ekmek, çay, pide, ayran ve battaniye dağıtımı yapılıyor.
Acılar paylaşılıyor
Kazada yaşamını yitiren madenci ailelerinin yaralarını sarmak isteyen Türk Kızılayı, psikososyal hizmetlerine de ağırlık veriyor. Öncelikli olarak Kızılay personelince cenazelerin defin işlemleri sırasında ailelere eşlik ediliyor. Ailelere ev ziyaretlerine de başlayan uzmanlar, acıyla başa çıkma yöntemlerini anlatıyor, travmanın nasıl atlatılabileceğine ilişkin bilgi veriyor. Öğretmenlerin de bilgilendirildiği çalışmalarda çocuklar için de psikososyal destek sağlanıyor.
Uzmanlar destek veriyor
Türk Psikiyatri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Psikologlar Derneği, Çocuk Ruh Sağlığı Derneği, Psikolojik danışmanlık ve Rehberlik Derneği’nden oluşan birliğin sekretaryasını Türk Kızılayı yürütüyor. Birlikte yer alan uzmanlardan 20 ayrı ekip oluşturuluyor. Her ekipte bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı ve bir psikiyatrist yer alıyor. Ekipler ailelerle görüşerek psikososyal destek veriyor.